Bepaal de keus voor een notaris niet op basis van de prijs maar ga voor kwaliteit. Het lijkt onbelangrijk, maar niets is minder waar. Goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn. Slechte kwaliteit is altijd duur. Maak vooraf kennis en bepaal of er nog andere zaken (testament/samenleving,etc.) geregeld moeten worden. Vraag voor het totaal aan diensten…
Zet het bod qua prijs en voorwaarden altijd op papier. Doe een schriftelijke bieding. Een koopovereenkomst kent immers vele artikelen waarop nadere invulling nodig is. Leg al die zaken vast in toegesneden juridisch waterdichte clausules. Vergeet niet dat de verkopende makelaar in dienst is van de verkoper.
Laat voorafgaand aan de onderhandeling een specialist een waardering uitbrengen. Uiteraard heb je zelf wel een kijk op zaken. Doch vraag je af hoe deskundig ben ik? Hoe zeer ben ik ingevoerd in een markt om een juiste inschatting te kunnen maken? Na het lezen van ‘Libelle medisch’ of zelfs na het volgen van een EHBO-cursus ga…
Weet dat de verkopende makelaar, ook al is hij nog zo aardig, is ingehuurd door de verkoper en dat hij duidelijk zijn belangen behartigt. Daarnaast is de verkopende makelaar, voor een leek, geen gelijkwaardige partij is. Hij is immers een professional met niet alleen kennis van zaken maar ook jarenlange ervaring. Hij kent het klappen van de…
Denk niet te licht over verbouwen en opknappen. Speel niet de hoofdrol in; “mijn man (vrouw) is klusser”. Ook de kosten kunnen soms flink uit de hand lopen. Voorzie ook kosten die niet zomaar voor de hand liggend. Ga bij het onderzoek naar de verbouwingsmogelijkheden grondig te werk. Haal informatie bij de bron. Strekkingen als “volgens mij” duiden…
Zorg voor een goed en gedegen onderzoek naar bestemmingsplannen, kadastrale gegevens, bodemrapporten, bouwkundige staat, omgevingsfactoren, scholen, etc. Stel jezelf de vraag; ben ik op al die zaken wel deskundig genoeg? Het is misschien wel de duurste aankoop van je leven en met het inhuren van een deskundige verleg je ook een stukje risico. Ook bij nieuwbouw komen…
Als een huis lijkt te bevallen, ga dan minimaal een tweede keer kijken. Bij zo’n tweede bezoek vallen weer hele andere zaken op dan bij je eerste kennismaking. Emotie is een goede raadgever. Zo begint elke verliefdheid. Voor een besluit over een langdurige relatie is vaak goed om de ratio in te brengen. Ga daarom altijd terug…
Bepaal voorafgaand aan je zoektocht, uitputtend je financiële mogelijkheden. Vaak gebeurt dat pas nadat het huis gevonden is. Soms betekent dit dan een teleurstelling omdat de financiering van het huis van je dromen niet (helemaal) haalbaar blijkt. Ook heb je in het voortraject meer rust en tijd om zaken uit te zoeken, de hypotheekconstructies te vergelijken…
Maak van te voren een wensenlijstje. Ben je met zijn tweeën, doe dat dan onafhankelijk van elkaar en schuif ze vervolgens in elkaar. Kijk daarbij verder dan het ruimtebeslag. Bepaal duidelijk waar het huis, waar je hart klopt, aan zou dienen te voldoen. Zet ze vervolgens in de juiste, de belangrijkste, volgorde.