Vandaag geven we jouw graag 10 tips voor het kopen van een huis. Hierbij komen de verschillende stappen van het aankoopproces aan bod. Bedenk dat wij in het boek en de films; “Een (T)huis kopen doe je zo!-) 😉” veel en veel dieper ingaan op zaken die er echt toe doen.
Tip 1: Maak een wensenlijst voor uw woning
Zorg voor er naar huizen wordt gekeken, dat u een helder en duidelijk inzicht heeft in uw specifieke woonwensen. Het gaat daarbij niet enkel om het aantal gewenste vierkante meters en de hoeveelheid kamers, doch zeker ook om emotionele en gevoelszaken. Wil je dicht bij familie of vrienden wonen? Hoe belangrijk is de nabijheid van scholen, natuur en voorzieningen? Is nu juist de stad of meer het buitengebied aantrekkelijk? Zorg dat duidelijk is welk huis uw hart sneller laat kloppen. De plek waar een huis ligt, de zonligging, rust, zicht en dat soort zaken zijn dingen waar je met “geld” niets meer aan kunt veranderen. Als die belangrijk zijn dan dien je daar aandacht aan te geven. Het huis zelf is in de toekomst wel op onderdelen aan te passen, te verbouwen of mogelijk te vergroten. Dat zijn dus vooral zaken om doorheen te kijken doch ook om financieel gezien rekening mee te houden.
Tip 2: Financiële mogelijkheden in kaart brengen
Zorg voordat de zoektocht begint, dat de financiële mogelijkheden zijn onderzocht. Niet alleen neemt dit stress weg wanneer er over de koop dient te worden besloten, doch het voorkomt ook telleurstelling achteraf. Niemand wil immers verliefd worden op een woning om vervolgens te horen dat die droom in duigen valt omdat de financiering (net) niet helemaal haalbaar is.
Tip 3: Bezichtig het huis
De eerste ontmoeting met de woning is richting gevend. Als je géén goed gevoel bij het huis hebt is het verder niet van belang hoe oud de cv-ketel is en zo. Probeer in alle rust de woning waar te nemen en ga, als het klikt vooral een 2e keer kijken.
Tip 4: Bouwkundig onderzoek
Zo’n hoop met stenen en een dak gaat wel ergens over. Verliefd zijn is een maar de kosten die het met zich mee gaat brengen zijn zeker zo belangrijk. Laat je dan ook bijstaand door een bouwkundige die dit voor je in kaart brengt, benoemd en becijfert.
In het boek en de films gaan we dieper in op hetgeen je eenvoudig zelf kunt doen.
Tip 5: Maak een kostenoverzicht voor renovatie
Denk niet te licht over verbouwen en renoveren. Deze kosten kunnen soms flink oplopen en u kunt ook tegen verborgen kosten aanlopen. Ga bij het onderzoeken van verbouwingsmogelijkheden dan ook grondig te werk en vertrouw enkel informatie van de bron. Dit voorkomt dat u tegenover onverwachte kosten of nare verrassingen komt te staan.
Tip 6: De verkopende makelaar
Weet dat de verkopende makelaar, hoe vriendelijk ook, is ingehuurd door de verkopende partij en dat hij duidelijk zijn belangen behartigt. Daarnaast is een verkoopmakelaar geen gelijkwaardige partij voor u als koper, omdat hij kennis van zaken en jarenlange ervaring heeft. Natuurlijk vertelt de verkopende makelaar bruikbare informatie over het te kopen huis, maar houdt altijd in uw achterhoofd dat hij of zij gericht is op een deal.
Tip 7: Onafhankelijke (aankoop)taxatie
Laat voorafgaand aan de onderhandeling een specialist een onafhankelijk waardering uitbrengen. Uiteraard heeft u zelf ook een kijk op zaken, maar een taxateur heeft deskundigheid op alle aspecten die hiertoe behoren. De taxatie of waardebepaling van de verkopende makelaar is geschreven om het huis te verkopen. Uw eigen taxateur maakt een taxatierapport waarbij vooral de waarde in de “markt” aan bod komt, doch geeft daarnaast inzicht in de kwaliteit van het gebouw en zijn mogelijke achterstalligheid.
Tip 8: Duidelijke kaders
Bepaal voorafgaand aan de onderhandeling duidelijk de kaders van zowel de prijs als voorwaarden. Denk hierbij aan datum van oplevering, eventuele overname van meubilair en uiteraard de aankooprijs van de woning.
Tip 9: Schriftelijke bieding
Zet het bod qua prijs en voorwaarden altijd op papier. Doe dan ook een schriftelijke bieding. Een verkoopovereenkomst kent immers vele artikelen waarop nadere invulling nodig is. Leg al die zaken vast in toegesneden juridisch waterdichte clausules. Vergeet niet dat de verkopende makelaar de belangen van de verkoper behartigd. Laat u in deze bijstaan door een jurist of notaris.
Tip 10: De notaris
Bepaald de keus voor een notaris niet op basis van de prijs maar kies voor kwaliteit. Het lijkt onbelangrijk, maar niet is minder waar. Goede kwaliteit hoeft niet duur te zijn, maar slechte kwaliteit is altijd duurkoop.